Julebag

Tryk på en opskrift

 Klejner.  Brunkager
 Vafler  Pebernødder

Vaniljekranse

  Honninghjerter

 

Klejner, ca. 200 stk.:

 

Ingredienser:

 

500 g mel

160 g sukker

½ dl. fløde

4 æg

½ tsk. hjortetaksalt

Palmin

 

Rør alle ingredienserne sammen og ælt det hele sammen til en dej. Når dejen er færdig, skal den placeres et koldt sted, hvor den skal hvile i ca. 40 minutter.

Herefter skal dejen rulles ud og skæres med en klejne spore. Når klejnerne er udskåret, skal de vrides således at de får en klejneform.

Varm palminen op og kog klejnerne til de er lysebrune. Herefter skal de lægges på et stykke papir som kan opsuge fedtet. Nu skulle du have nogle gode og velsmagende klejner.

 

 

 

Til toppen

 

Vafler, 10-15 stk.:

 

 

Ingredienser:

 

½ l. Piskefløde
4 dl. Mel
½ dl. Koldt vand
1 knivspids. Salt
1 spsk. Sukker                       

50 gram Smeltet smør

 

Piskefløden piskes til flødeskum, de andre ingredienser vendes sammen med piskefløden.

Ca. 1 dl. I vaffeljernet til bagning. (10-15 vafler)

Vaflerne smager også dejligt dagen efter med smør og sukker

 

 

 

Til toppen

 

Brunkager:

 

 

Ingredienser:

 

500 gram smør
500 gram sukker
ca. 1 kg mel
7 gram stødt nellike
1 ps. hakket sukat
1/4 kg mørk sirup
15 gram potaske
125 gram hakkede mandler
25 gram stødt kanel
1 pose hakket appelsinskal

 

Sæt smørret over varmen sammen med sukker og sirup. Når det koger, tages gryden af varmen og potasken, som er helt udrørt i lidt koldt vand, kommes i sammen med de hakkede mandler, sukat, appelsinskal og krydderierne.
Når væsken er fingervarm, røres melet i lidt efter lidt og til sidst æltes dejen godt igennem.
Del dejen i 5-6 lige store stykker og form dem i tykke pølser. Stil dem tildækket i køleskabet til næste dag.
Skær pølserne i tynde skiver og bag dem i en 170 grader varm ovn i 5-6 minutter. 

Dejen kan fryses og bages ved en senere lejlighed.    

 

 

 

Til toppen

 

Pebernødder,  ca. 200 stk.:

 

 

Ingredienser:

 

175 gram smør
250 gram mel (4 dl)
125 gram sukker (1½ dl)
½ tsk. hvidt peber
1 tsk. vanillesukker
skal af ½ citron

 

Smørret smuldres i melet. Tilsæt sukker, peber, vanillesukker og citronskal og ælt dejen sammen. Tril i kugler på størrelse med en nød.
Bag pebernødderne midt i ovnen 8-10 minutter ved 200 grader

 

 

 

Til toppen

 

Vanillekranse, 50-60 stk.:

 

 

Ingredienser:

 

250 gram mel
200 gram smør
125 gram sukker
Kornene fra 1 stang flækket udskrabet vanille
100-125 gram smuttede finthakkede mandler
1 lille sammenpisket æg

 

Tag lidt mel fra, og alt det øvrige hakkes sammen. Æltes til en fast, blød dej, der kan lægges koldt i timer eller dage.
Dejen æltes lidt blød, inden den gennem en kødmaskine monteret med en vanillekranseplade. Den  riflede pølser  formes til små kranse, som lægges på smurte plader.

Bager på nederste rille ved 225 grader i 4-5 minutter. Tages fra pladen, afsvaler på en rist og er fine at fryse eller opbevare i kagedåse.

OBS: Hvis dejen er for blød, og ovnen ikke tilstrækkelig varm, vil kransene flyde ud.

 

 

 

Til toppen

 

Honning hjerter.

 

Indgredienser:

 

200 g. honning

150 g farin

150 g margarine

100 g hakkede mandler

2 spsk. fintrevet appelsinskal

1 tsk. ingefær

2 tsk. kanel

½ tsk. nelliker

2 tsk. natron

1 æg

550 g hvedemel

 

Honning, farin og margarine smeltes sammen i en gryde. De øvrige ingredienser, undtagen æg og mel, røres i. Massen afkøles til den er lunken. Æg og mel røres i, og dejen æltes sammen. Dejen hviler mindst 1 døgn i køleskab.

Dejen rulles ud i ca. ½ cm tykkelse og udstikkes med hjerteforme eller skæres efter skabelon. 

Bagetid 5-8 min ved 200 grader på midterste ovnribbe. Dejen kan gemmes i fryser, så skal den ligge et par timer ved køkkentemperatur inden den rulles ud.

 

 

Til toppen

 

 

www.julesiden.dk

chart.dk